2018-09-21 08:44:20• hírek • közlemény

Szatmárnémeti Csicsergők: nyolcadszor is baba-mama-papa klub

Idén immáron nyolcadik alkalommal tartottunk baba-mama-papa klubot a Szatmárnémeti Ev.-Luth. Egyházközség erre az alkalomra külön kialakított termében.

Szeptemberi meghívottunk Bálint Kati pszichológus volt, aki a nagyszülők szerepéről beszélt a gyermek életében. Rámutatott arra, hogy a nagyszülők ölelése „mágikus” hatású tud lenni a gyerek számára, mely az egészséges fejlődésben elengedhetetlen szerepet játszik. Az előadó Virginia Satir-ra támaszkodva elmondta, hogy napi 4 ölelés kell a túléléshez, napi 8 ölelés a szinten tartásért, a napi 12 ölelés pedig a harmonikus testi-lelki fejlődésért, sőt hangsúlyozta, hogy a nagyszülők ölelése DUPLÁN hat. A továbbiakban arról is szót ejtett, hogy sokkal nyugodtabban tudnak a gyerekkel eljátszani, ellenni a nagyszülők és ennek egyik oka az, hogy bölcsebbek, több idejük is van – mivel már nem dolgoznak -, aktívan részt tudnak venni a gyerek életében és ebben nagyon-nagy örömöt lelnek. Szavaik mögött élettapasztalat lelehető fel, nem üres fecsegés, bajban az unokának gyógyírt adnak és nyugtató hatással is bírnak, valamint áldást szórnak, ami a lelki gyökereket erősítik. A nagyszülői szeretet pótolhatatlan, és kizárólag csak a nagyszülőktől kapható. Egy tanulságos mese elhangzott az előadás végén, mely csattanója arra figyelmeztetett, hogy ne csak az anyagi javak megszerzésére törekedjünk, mert ez lótás-futással, a család feldarabolódásával jár, hanem inkább próbáljunk gyerekeinkkel minőségi időt is tölteni, szervezzünk közös alkalmakat, amikor a család együtt tud lenni, örülni tudunk egymásnak és közös élményekben gazdagodhatunk. Az utolsó momentuma az alkalomnak egy asszociációs játék volt, mindenkinek lehetősége adódott 1 vagy akár több illusztrációs kártyát választani, mely a nagyszülők fogalmához kapcsolódott. Roppant érdekes beszélgetés kelt életre.  



A legutóbbi néhány alkalmon olyan érdekes témák kerültek terítékre, mint például az örökbefogadás, ahol szakember, a szatmárnémeti Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársa, Széles Ágota beszélt ennek lelki és adminisztratív vetületéről is egyaránt, sőt örökbefogadó szülőt és gyereket is megismerhettünk, akik személyesen beszámoltak nehézségeikről, áldásos örömeikről.
 

Szakemberrel beszélgettünk a házastársi és a szülői szerepkör összeegyeztetéséről Barbara Beáta pszichológus vezetésével, egy másik alkalommal pedig Mi leszek, ha nagy leszek címmel szerveztük az alkalmat, ahol a meghívott vendégek, Kovács Angéla és Halászi Anikó, az NN biztosítótársaság munkatársai pénzügyi tanácsadást tartottak kisgyerekes szülőknek. Kállay Beáta személyében családorvosnő is járt nálunk, aki a gyerekek kötelező és opcionális oltásairól beszélt az összegyűlteknek.
 

A nyár folyamán sor került a hagyományos szabadtéri grill partyra is, ahol lehetőség adódott közösen játszani a gyerekekkel biztonságos környezetben, együtt énekelni, közösen vacsorázni meghitt hangulatban.
 

A Csicsergők baba-mama-papa klub elsődleges célja, hogy teret adjon az élet első éveiben járó kisgyermekeknek, akiknek lehetőségük adódik ismerkedni más gyerekekkel, így közös élményeket szerezhetnek, és ezáltal a babák megtehetik első lépéseiket a társas élet felé. Másodlagos célja a találkozásoknak az, hogy a szülők megoszthassák tapasztalataikat, a meghívott előadóktól pedig, szakmai tanácsot kapjanak gyerekük lelki-szellemi-testi fejlesztését érintő kérdésekben. Az édesanyák számára nagyon fontos a szülés és gyereknevelés utáni szocializálódás, találkozás hasonló helyzetben lévő anyukákkal, ezáltal a folyamatos otthonlét, a monotonitás, a magány hatásai alól mentesülnek. Harmadik célja pedig az alkalmaknak az apukák bevonása a gyereknevelés fortélyaiba.
 

Az egyházközség baba-mama klubja az 1-5 éves korú gyermekeknek és édesanyjuknak-édesapjuknak kíván közösségi alkalmat teremteni. A klub mindenki számára nyitott, a részvétel ingyenes, alkalmainkról időben tájékoztatunk minden érdeklődőt.  Esemenyeink plakátját megtalálják az Evangélikus Egyházközség hirdetőtábláján (Szatmárnémeti, Wolfenbüttel utca 36 szám alatt), valamint az egyházközség facebook oldalán.
 

Ezúton is megköszönjük támogatóink, a Bethlen Gábor Zrt. és a Communitas Alapítvány  anyagi hozzájárulását az idei évben, mely által hangulatosabbá, szebbé, élvezhetőbbé, vonzóbbá varázsolták a Csicsergő baba-mama-papa klubot. A támogatásból készségfejlesztő játékokat, szakirodalmat, valamint hangtechnikai eszközöket vásároltunk, így a gyerekek zajongásának problémáját is megoldottuk. Isten gazdagon áldja meg támogatóink életét, családját, munkáját!


Illyés Sándor

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: